Waarom wij allemaal baat hebben bij een toegankelijke samenleving

Specialistisch NAH consult

Aan het eind van de straat zou een kleinschalige woonvorm komen voor mensen met een lichamelijke beperking. Prima, al verwonderde ik mij er vanuit mijn professionele blik wel over hoe deze bewoners, die bijna allemaal gebruik maken van een elektrische rolstoel, zich zouden kunnen verplaatsen over de stoepen met schots en scheef liggende tegels, die bovendien niet voorzien waren van op- en afritjes. Ook de balkondeuren in de nieuwe appartementen leken mij niet echt breed genoeg om de balkons te kunnen betreden. Aan dat laatste kon ik natuurlijk niet veel doen, maar die stoepen en die tegels waren mij en mijn straatgenoten al jaren een doorn in het oog. Het contact met de woonvoorziening werd gelegd (deze had zich hier vreemd genoeg nog niet over gebogen) en het jaar daarop werden de stoepen aangepakt door de gemeente. Een win-winsituatie voor iedereen dus.

Er zijn meer situaties in het dagelijks leven waarvan iedereen zou profiteren als er wordt gekeken of het voldoet aan de norm van toegankelijkheid. Voor wie het nog niet wist: Nederland heeft eindelijk het VN-verdrag dat de gelijke rechten voor mensen met een beperking regelt geratificeerd. Dit betekent dat toegankelijkheid de norm wordt in Nederland en ontoegankelijkheid de uitzondering.

Hoe profiteren wij daar allemaal van?
Wie wel eens wegens een operatie met krukken heeft gelopen, tijdelijk in een rolstoel heeft gezeten of zijn kind heeft voortgeduwd in een kinderwagen, zal hebben gemerkt hoe belangrijk het is dat stoepen en afritjes mooi glad zijn. Zeker bij een oversteekplaats. Want met de nodige drempels is het maar de vraag of je tijdig de overkant bereikt voordat het stoplicht weer op rood springt.

Meedoen of toegankelijkheid kent vele verschijningsvormen. Meedoen is ook zelf een kaartje kunnen bestellen op internet, naar de wc kunnen gaan in een restaurant, begrijpen wat de dokter je vertelt bij je bezoek aan het ziekenhuis, begrijpen wat de uitkerende instantie van je vraagt als je een uitkering aanvraagt of als je kampt met schulden.

Voor de meesten van ons heel vanzelfsprekend, maar – u staat daar misschien niet zo snel bij stil – voor mensen met een beperking is dit lang niet altijd zo eenvoudig. De maatschappij loopt steeds harder, wordt meer en meer digitaal en zendt steeds meer informatie. Ik zou ook totaal gefrustreerd raken als het me niet meer zou lukken om daaraan mee te doen. Ik zou het bijltje er al snel bij neergooien.

Meedoen mogelijk maken betekent dat een supermarkt zorgt voor brede gangpaden en deze niet volstouwt met spullen. Dat bankieren niet alleen maar digitaal mogelijk is en – als het niet anders kan – dat er rekening wordt gehouden met de leesbaarheid. Toegankelijkheid betekent ook dat een voetgangersstoplicht lang genoeg op groen staat en voorzien is van een tikker, dat stoepen en afritjes glad zijn, dat een invalidentoilet in een restaurant niet vol staat met stoelen, dat de bewegwijzering in een ziekenhuis leesbaar is of dat mensen met een beperking op een eenvoudige manier gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Als wij daar ons gezamenlijk voor inzetten, profiteren we er ook allemaal van.

Winkels en horeca krijgen er tevreden, betalende klanten voor terug. Iedere klant is er één en dat is weer goed voor de economie. De baliemedewerker van de uitkerende instantie krijgt een aardige klant aan de balie, het ziekenhuis krijgt tevreden patiënten die hun medicatie wél goed innemen en behandelingen die beter aanslaan. En mensen met een beperking hoeven minder een beroep te doen op hun omgeving, omdat het ze mogelijk gemaakt wordt zelfstandiger te functioneren. Voor bedrijven die zich hiervoor sterk willen maken is eind mei een keurmerk gelanceerd. Voor meer informatie kan men terecht op: http://keurmerktoegankelijkheid.nl

Wilt u gewoon eens het gesprek aangaan hierover, omdat u niet weet waar te beginnen? Neem dan eens contact op met het Expertisecentrum van MEE Gelderse Poort. Samen met burgers met een beperking denken wij graag met u mee. Want MEE maakt meedoen mogelijk!

Blogger: Christel de Krosse
Senior consulent Expertisecentrum MEE Gelderse Poort

Terug naar blog

Nog geen reacties.

Reactie plaatsen

Velden met een * zijn verplicht

Naar boven