Maakt een ervaring deskundig?

ervaringsdeskundigen

“Regelmatig zie ik in talkshows ervaringsdeskundigen aanschuiven, mensen die iets hebben meegemaakt. Maar maakt het hebben van een ervaring deskundig? Ik denk dat het heel wat meer vraagt om ervaringsdeskundige genoemd te worden.

Een paar jaar geleden kreeg ik na een hele periode van onderzoeken de diagnose Borderline. Ik kon toen terugkijken naar mijn levensloop en er vielen een hoop puzzelstukjes op zijn plaats. Zoals waarom ik vaak grenzen opzocht en overschreed, waarom ik zo’n kick kreeg van tatoeages laten zetten. En waarom ik me juist zo goed kon uitleven in metal muziek en de soms ruige concerten. Ik zag een verklaring waarom ik deed wat ik deed en dat was mijn ervaring.

Toen kwam er een periode van acceptatie, wat inhield dat ik moest leren dat het ook rustiger kan. Dat mijn emotionele achtbaan, zoals het soms aanvoelt, ook meer beheersbaar kan zijn. Dit was een periode van trainingen en therapieën. Na deze periode ben ik de training ‘Werken Met Eigen Ervaring’ gaan volgen bij het Steun- en Informatiepunt (STIP GGz). Naast deze training ben ik daar ook andere trainingen gaan volgen en ben ik als vrijwilliger werkervaring op gaan doen. Al doende heb ik geleerd hoe ik mijn ervaring kan gebruiken om andere mensen te ondersteunen.

Tegelijkertijd ben ik me ook gaan verdiepen in wat Borderline eigenlijk is, zoals hoe het ontstaat, of het aangeboren is, wat de symptomen zijn en andere vragen. Zo groeit mijn deskundigheid meer en meer. Ook de gebeurtenissen die ik om me heen zie neem ik mee. Nare ervaringen binnen de familiekring bijvoorbeeld. Ook met die ervaringen moet ik om leren gaan. Ik zoek uit wat de achterliggende drijfveer kan zijn en probeer voor mezelf handvatten te creëren. Hierdoor verbreed mijn kennis over psychische aandoeningen en hoe hiermee om te gaan. Ik probeer dit, mede dankzij therapie, onder woorden te brengen en dat brengt me waar ik nu ben.

Nu ik meer in staat ben onder woorden te brengen wat ik heb meegemaakt en hoe ik daar doorheen ben gekomen zie ik ook beter waar de valkuilen liggen. En dat is iets waar ik andere mensen mee kan ondersteunen. Ik kan een luisterend oor bieden vanuit de plek waar ik zelf ooit heb gezeten en dat is een extra waarde die ik zelf ooit gemist heb. Iemand die weet hoe het is om in een duister gat te zitten. Maar ook weet ik nu wat mogelijke handvatten zijn om er mee om te gaan. Niet uit een boek maar uit de levenservaring. Maar vooral probeer ik nu te luisteren naar waar iemand behoefte aan heeft, waar zijn of haar valkuilen liggen of wat zij denken dat hun levensomstandigheden zouden verbeteren. Er is immers maar 1 persoon die voor 100% weet hoe het aanvoelt en dat is de persoon zelf.

Dus als iemand mij zou vragen of een ervaring deskundig maakt, zou ik antwoorden: Nee, het draagt er aan bij, maar om deskundig te worden heb je nog een lange weg te gaan.”

Blogger: Sander Blokdijk
STIP GGz Arnhem

Terug naar blog

Nog geen reacties.

Reactie plaatsen

Velden met een * zijn verplicht

Naar boven