Programma All Inclusive

Duik in het meest besproken onderwerp van het jaar: INCLUSIE!

Sophie Hilbrand

 

Programma Symposium All Inclusive 
4 december 2018 van 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Hotel Van der Valk, Nijmegen-Lent

12.30 uur: Ontvangst en registratie met koffie, thee, lekkers

13.00 uur: Plenair: Frisse duik in inclusie
Sophie Hilbrand leidt ons door het inclusie-complex. Inclusie is een cocktail van verschillende definities en inzichten. We nemen de temperatuur op en duiken in het diepe om het begrip inclusie te exploreren.
Zo geeft Kirsten Tinneveld-Madsen ons een actueel beeld van inclusie in Scandinavië. En kijken we met Annica Brummel, gepromoveerd aan de RU, naar inzichten en mogelijkheden voor sociale inclusie van wijkbewoners met een verstandelijke beperking of psychische aandoening.
Ook maken we kennis met een bijzonder initiatief van de Gemeente Nijmegen, wijst Birgitta de Leeuw (Projectleider Schakelteam) ons op een zeer praktische oplossing voor ‘personen met verward gedrag’ en legt Petra de Jong (MEE NL) uit hoe een preventieve aanpak van jongeren kan leiden tot een succesvolle overstap van school naar de toekomst.

Pauze en netwerken

15.00 uur: Excursies I en II (á 30 min)
Bij de registratie kiezen deelnemers uit 2 van de onderstaande excursies:

  1. Succesvol begeleiden van jongeren: van leren naar passend werk > de overstap van jongeren met een beperking, van speciaal onderwijs naar dagbesteding/betaald werk óf van middelbare school naar MBO/HBO/Universiteit is vaak een cruciale fase in hun leven. Onderzoeksbureau KBA en Levi van Dijk (ervaringsdeskundige) delen hun inzichten.
  2. Grip op Onbegrip > Birgitta de Leeuw (Schakelteam) en Christel de Krosse (MEE GP) delen hun kennis over hoé begrip van beperkingen escalatie kan voorkomen. Vanuit de aanpak ‘Personen met Verward Gedrag’ is een praktisch hulpmiddel ontwikkeld en getest. Handig voor cliënten, maar vooral voor professionals en hulpverleners. We bespreken de resultaten.
  3. Onafhankelijke Cliëntondersteuning > Yvon van Houdt (directeur MEE NL) neemt ons mee. In de jaarlijkse Trend- en Signaleringsrapportage 2018 kwamen knelpunten naar voren waardoor sommige cliënten tussen wal en schip belanden. Valkuil is de onbekendheid met (de functie en meerwaarde van) onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) bij professionals. Interessante excursie voor professionals bij gemeenten, zorginstellingen en welzijnsorganisaties.

16.30 uur: Plenair: Wrap up
Interactieve wrap up en delen van geleerde inzichten onder leiding van Sophie Hilbrand.

17.00 uur: Netwerkborrel

 

Naar boven