Steunouders in Arnhem gezocht!

aanpak jeugd

Project Steunouders in Arnhem
Een steunouder helpt andere ouders, door hun kind één of twee keer per week op te vangen. Steunouder werkt al met succes in enkele andere gemeenten in ons land. Steunouder is speciaal voor inwoners van Arnhem.

Ouders helpen ouders
Kinderen grootbrengen is een hele klus. Zeker als je (tijdelijk) niet de aandacht aan ze kunt geven die je wilt. Bijvoorbeeld bij ziekte, echtscheiding of psychische problemen. Niet iedereen kan in zo’n terugvallen op familie of kennissen. In Arnhem helpt Steunouder deze gezinnen. Steunouders zijn volwassenen die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Gewoon, door leuke dingen te doen: spelletjes, knutselen, naar de speeltuin, etc. Daarmee krijgen ouders van deze kinderen de ruimte om op adem te komen. Bijkomend voordeel is dat hiermee bovendien wordt voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Voorbeelden

  • De zorg van Merel (5 jaar) komt na een complexe echtscheiding vooral neer op haar moeder. Merel gaat elke zaterdag spelen bij het gezin van Annet en Jan en hun 3 kinderen. Moeder krijgt hierdoor weer lucht en kan iets voor zichzelf doen en Merel heeft een ontspannende dag vol gezelligheid.
  • Thomas (11 jaar) heeft autisme en zijn ouders hebben door deze extra zorg weinig tijd voor zusje Kim. Thomas gaat een dag per week naar Trees. Ze gaan lekker wandelen in het bos en de hond van Trees gaat altijd mee. Ouders hebben die dag meer tijd voor Kim en Thomas vindt het heerlijk om buiten actief te zijn met Trees.
  • Wilma heeft altijd in de kinderopvang gewerkt en nu ze met pensioen is knutselt ze elke week een middag met Marit (7 jaar). Voor Marit is dit heel fijn want haar moeder heeft een chronische fysieke aandoening waardoor ze weinig energie heeft.

Wij zoeken Steunouders!
Voel jij er wat voor om Steunouder te worden? Jouw hulp als steunouder helpt te voorkomen dat problemen in gezinnen ontstaan of verergeren. Je biedt een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee geef je ouders ruimte om op adem te komen en het is fijn om te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen.

Training
Voordat je als steunouder begint is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. En in het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De coördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Meer info of contact?
Nieuwsgierig of Steunouder iets voor jou is? Kijk op www.steunouder.nl voor meer informatie en bel of mail ons als je vragen hebt!
Mail naar arnhem@steunouder.nl of gezinsondersteuning@meegeldersepoort.nl
Bel naar Maartje van Ravenswaaij, coördinator Steunouder Arnhem: 06-10010310

Meer informatie
MEE Gelderse Poort (coördinatie project Steunouder Arnhem)
Maartje van Ravenswaaij: 06-10010310
Michelle Coenen: 06-10010227

Terug naar nieuws

Meer nieuws of op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief
Naar boven