Terugblik seminar ‘Bewegen naar het Voorveld’

bewegen naar het voorveld

Afgelopen dinsdag 2 maart organiseerde MEE Gelderse Poort een online kennissessie met als thema ‘Bewegen naar het voorveld’. Het begrip ‘voorveld’, of ‘voorliggend veld’ geeft de positie weer van preventie, predictie en vroegsignalering van waaruit we onnodige zware zorg kunnen voorkomen en van behandelen naar empowerment gaan.

Marcouch over preventie en criminaliteit
De Arnhemse Burgemeester Ahmed Marcouch sprak over jongeren in kwetsbare wijken, mensenhandel, seksuele uitbuiting en samenwerking zorg, welzijn en veiligheid. Met name mensenhandel is nu uiterst actueel na publicatie van het nationaal rapport mensenhandel, waaruit blijkt dat zo’n 3.000 mensen gedwongen in de prostitutie zitten. Hij pleitte voor een doorbraak in de systeemwereld en gebruikte een antibiotica recept als metafoor: je kunt telkens maar weer dezelfde kuur voorschrijven, maar als het geen of onvoldoende effect meer heeft, dan moet je wat anders proberen.
Goede samenwerking waarin openheid en vertrouwen tussen zorg- en hulpverleners onderling belangrijk is. “Durf je kwetsbaar op te stellen, geef aan dat je moeite hebt met een casus. Samen kom je er wél uit”, aldus Marcouch.

Ervaringsdeskundige Michael Muller deelde zijn ervaring vanuit zijn leefwereld met de systeemwereld. Hoe hij vastliep door zijn autisme en een stempel opgedrukt kreeg. Michael vertelde dat hij, ondanks alle speciale zorg zoals het bijzonder onderwijs, onvoldoende geholpen werd. Dat hij eerst zelf vast moest lopen om zichtbaar te krijgen dat er sprake was van autisme. Michael ontving online veel complimenten voor zijn verhaal.

Tot slot kwam Christa Nieuwboer, lector Jeugd, Gezin & Samenleving van Avans Hogeschool aan het woord met haar presentatie ‘Van Black Box naar Toolbox’, waarin zij pleit voor een beweging naar het voorveld middels ‘Sociale Technologie’: Innovatie en blended ondersteuning. Innovatie binnen de zorg is te vaak een platgeslagen begrip, dat louter door technologie wordt gedreven. Zij spreekt dan ook van ‘Vindingrijke Vakkundigheid’.
Nieuwe vormen van zorg en ondersteuning zijn onafwendbaar en helpen professionals en cliënten in hun dagelijks werk en behoefte. Voorwaarde is dat de gehele organisatie dit andere denken omarmt en implementeert. Maar het is de professional zélf die een grote rol speelt, door mee te denken over andere vormen van ondersteuning. “Technologie is niet altijd in de lead als het gaat om innovatie, innoveer lekker zelf” is haar boodschap en ze verwijst ons naar de digitale zelftest: https://www.digivaardigindezorg.nl/zelftest-welk-digitype-ben-jij/

Lees meer in Expeditie Sociale Technologie

Seminar terugkijken?
Link naar het seminar ‘Bewegen naar het voorveld’

Meer info?
Wil je verder praten over deze onderwerpen, of over ‘bewegen naar het voorveld’? Neem dan contact op met één van onze managers:

Annemarie de Vries, manager Business Development: 06-10010363
a.dvries@meegeldersepoort.nl

Johan Huttinga, manager Primair Proces: 06-10010373
j.huttinga@meegeldersepoort.nl

Of wil je een reactie achterlaten over dit seminar? Mail dan naar:
communicatie@meegeldersepoort.nl

Terug naar nieuws

Meer nieuws of op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief
Naar boven