MEE Gelderse Poort neemt deel aan Kansrijke Start in West Betuwe

kansrijke start

Op 13 september zetten vijftien zorgorganisaties, waaronder MEE Gelderse Poort, in West Betuwe hun handtekening onder de samenwerking voor een Kansrijke Start. Dit samenwerkingsverband zet zich de komende jaren in om kinderen een goede start in het leven te geven. Dit betekent dat aanstaande ouders en jonge gezinnen op veel gebieden hulp kunnen krijgen.

Kansrijke start in West Betuwe
Jaarlijks worden in West Betuwe gemiddeld 530 kinderen geboren. Meer dan 80 kinderen daarvan,  groeien op in een kwetsbare situatie. Voor een goede start zijn de eerste 1000 dagen van een kind doorslaggevend. Zo’n start bestaat uit een gezonde zwangerschap, een veilige omgeving en een gezonde plek om op te groeien. Voor kwetsbare gezinnen is dit niet vanzelfsprekend. Om deze gezinnen te helpen, bundelen verschillende zorgorganisaties hun krachten.

Kwetsbare situatie
Een kwetsbare situatie kan komen door schulden, huisvestingsproblemen, psychische problemen of relatieproblemen. Emma Burggraaff is beleidsadviseur van gemeente West Betuwe en vindt dat we gezamenlijk onze rol moeten pakken. “Voor een goede start kijken we naar risicofactoren. Denk aan stress, slechte voeding, roken rondom de zwangerschap en mishandeling. Jonge kinderen die hiermee te maken krijgen, beginnen met een achterstand en kunnen zich minder goed ontwikkelen. We hebben met elkaar afgesproken dat we vroegtijdig signaleren en preventief te werk gaan.”

Preventie
Een voorbeeld van een preventieve aanpak binnen Kansrijke Start is het Kinderwensspreekuur dat Verloskundigepraktijk De Toekomst heeft opgezet. Margretha van Riemsdijk: “Sommige stellen met een kinderwens zijn sociaal kwetsbaar. Samen met hen verkleinen we de risicofactoren. Door hen te adviseren en te wijzen op begeleiding. Zo gaan ze goed voorbereid een gezonde zwangerschap tegemoet.” Voor jonge ouders is er het maandelijkse Ouder- en Kindcafé.

In de Pluk en de Poort
Dat vindt plaats in de Pluk in Geldermalsen en de Poort in Herwijnen. Dit is opgezet door Welzijn West Betuwe, de Bibliotheek en Humanitas Rivierenland. “Het is een laagdrempelige manier om andere ouders te leren kennen. En met hen te sparren over de zorg die bij een kind komt kijken. We bieden leuke activiteiten, zoals muziek op schoot, voorlezen en kinderyoga.” Aldus Renske van de Leemkolk van Humanitas.

Organisaties en contact
Deelnemers aan het samenwerkingsverband zijn MEE Gelderse Poort, Huisartsenpraktijk Deil, GGD Gelderland-Zuid, Verloskundigenpraktijk De BetuweWaard, SKCN Kinderopvang, Salomé & Steerneman, Huisartsenpraktijk, Humanitas Rivierenland, Verloskundigepraktijk De Toekomst.

Verloskundigenpraktijk Leerdam, Kinderkamer, Gemeente West Betuwe, Santé Partners, PLAN Psychologie, Kraamzorg XL en Ziekenhuis Rivierenland. Neem contact op met Emma Burggraaff van de gemeente West Betuwe voor meer informatie over Kansrijke Start.
Dat kan via emma.burggraaff@westbetuwe.nl

Terug naar nieuws

Meer nieuws of op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief
Naar boven