Laagdrempelige hulp voor ouders en kinderen: vrijwilligers gezocht!

vrouw-kind-spel,-geld-in-de-lucht

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Om deze gezinnen te helpen starten we daarom met Steunouder in Maasdriel. Steunouders zijn volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen (gezins)leven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen. Wil je gezinnen die steun nodig hebben helpen en vind je het leuk om voor kinderen te zorgen? Dan is steunouder worden misschien iets voor jou.

Schroom

Hoewel het om laagdrempelige steun gaat, merken we dat ouders toch een drempel ervaren. Het is lastig te begrijpen dat een buurtbewoner dit ‘zomaar’ voor jou wil doen of hoe zo’n match tot stand komt’, zegt coördinator Desireé Bolder.

Rosa (niet haar echte naam) vertelt daarover: ‘Toen onze oudste voor het eerst naar Luce ging was dat dubbel. Hij geniet enorm van die bezoekjes en alle aandacht die hij krijgt. En dat gun ik hem natuurlijk. Maar ik dacht ook “straks wil hij liever daar wonen”. Ik vroeg me af waarom Luce dat voor mij wilde doen en of ik het misschien niet goed genoeg doe? Het is wennen hoor, als je gewend bent altijd alles in je eentje te moeten doen. Maar het is eigenlijk een soort tante voor de kinderen en dat is geweldig, want al mijn eigen familie woont in het buitenland. En wat ook bijzonder is om te vertellen: onze oudste praatte niet of nauwelijks en dat is enorm vooruit gegaan. Hij praat nu de oren van je hoofd en heeft laatst gevraagd of zijn kleine broertje ook naar de steunouder mag. In goed overleg hebben we nu afgesproken dat de jongste voortaan gaat en dan kan ik met de oudste twee iets extra’s doen, zoals huiswerk maken of een keer het dorp in. Iedereen heeft er al helemaal zin in, haha.’

Training

Voordat steunouders beginnen is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. En in het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De steunoudercoördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Interesse

Heb je een plekje in je hart, huis en gezin om laagdrempelig iets voor een ander te betekenen? Of ben je nieuwsgierig of het iets voor jou kan zijn? Neem dan contact met de coördinator Desireé Bolder van MEE Gelderse Poort. Je bereikt haar via maasdriel@steunouder.nl of  d.bolder@meegeldersepoort.nl of 06-10010276.

Digitale informatiemoment

Op de volgende data zijn er digitale informatie informatiemomenten gepland:

  • dinsdag 22 februari om 9.30
  • donderdag 10 maart om 10.30

Meld je via d.bolder@meegeldersepoort.nl aan. De coördinator stuurt je een link waarmee je kunt deelnemen aan het digitale informatiemoment.

Meer informatie?

Bekijk de website: www.steunouder.nl/maasdriel

Terug naar nieuws

Meer nieuws of op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief
Naar boven