Eerste ervaringen met pilot ‘Zelfstandig leren reizen’ positief

zelfstandig leren reizen

Op 17 oktober werden in het gemeentehuis van Neder-Betuwe de eerste ervaringen met zelfstandig reizen van jongeren en reisbuddy’s uitgewisseld. Wethouder Rob Benschop prijst de jongeren en hun ouders die deelnemen aan het project: “U durfde het aan mee te doen aan de pilot. Iets meer loslaten van je kind is een hele stap. Het is tenslotte niet niks om voor het eerst zelfstandig te reizen of om je kind alleen in de trein of bus te zien stappen.”

De gemeente Neder-Betuwe is i.s.m. vervoersbedrijf Arriva en zorgorganisatie MEE Gelderse Poort voor de zomer gestart met een pilot ‘Zelfstandig leren reizen’ voor jongeren in het leerlingenvervoer. Veel jongeren die anders met de Taxi-bus naar school gaan, krijgen hiermee de kans om zelfstandig met de fiets of het openbaar vervoer te reizen. De pilot past in het gemeentelijk beleid, namelijk de zelfstandigheid van inwoners bevorderen. Het is geen bezuiniging, maar juist een investering in de toekomst van jongeren.

Jongeren zijn positief
De jongeren gaven tijdens de bijeenkomst aan blij te zijn met het zelfstandig reizen per trein of bus en vertelden meer vrijheid te ervaren. Zo kunnen zij eerder of juist later van school vertrekken en zijn ze niet meer afhankelijk van de vaste tijd van de Taxibus. Het is nu mogelijk na schooltijd af te spreken met een klasgenoot of met de klas mee te gaan naar een gezamenlijk bezoek aan de bibliotheek. Ook is het soms druk in de Taxibus waarin kinderen zitten van alle leeftijden. Sommigen moesten even wennen aan het zelfstandig reizen. Arriva geeft de geruststelling dat kinderen bij het tonen van de ‘Voor elkaar pas’ aan een medewerker van Arriva, altijd geholpen zullen worden.

Ouders zijn trots op hun kinderen
De ouders van de kinderen die deelnemen aan de pilot zijn vooral trots op hun kinderen en zijn blij dat zij zelfstandig reizen naar school. Het draagt bij aan de sociale ontwikkeling van hun kind.

MEE Gelderse Poort leidt vrijwilligers op tot reisbuddy’s om de jongeren hierin te begeleiden. Arriva biedt de zogenaamde Voor Elkaar Pas, dat is een kant-en-klare OV-chipkaart met een abonnement op maat. Voor de begeleiders zijn er gratis begeleiderpassen. De pilot is klein opgezet en deelname is op vrijwillige basis. Het plan is het project uit te breiden met meer leerlingen en scholen en eventueel andere doelgroepen. Behalve het zelfstandig leren reizen met het openbaar vervoer is dat ook mogelijk voor het fietsen.

Word jij graag vrijwillig reisbuddy? Meld je aan!
Reisbuddy’s moeten het vooral leuk vinden om jongeren te begeleiden. Een begeleidingstraject omvat gemiddeld een dag per week (de duur varieert van enkele weken tot 3 maanden). Je bent van harte welkom voor meer informatie bij Natasja Janssen of Michelle Coenen, projectmedewerker MEE Reizen / Projectmanager MEE Reizen: n.janssen@meegeldersepoort.nlm.coenen@meegeldersepoort.nl 06-10010267 of 06-10010227.

Terug naar nieuws

Meer nieuws of op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief
Naar boven