De droom van 6 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking

Net ff anders

Marlijn Weerdenburg presenteert vanaf dinsdag 7 januari het nieuwe KRO-NCRV programma ‘Net ff anders.’ In deze serie volgt ze zes jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Ze hebben allemaal dezelfde droom: een zo normaal mogelijke toekomst opbouwen waarin ze een baan hebben, een eigen huis, een relatie en kinderen. Ze verlangen vurig naar hetzelfde leven als hun leeftijdsgenoten. Ze willen zelfstandig met de trein of bus reizen, op vakantie zonder hun ouders en vertrouwd zijn met mensen. Tijdens de serie ontdekken ze samen dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Net ff anders biedt een eerlijk en kwetsbaar inkijkje in hoe het is om op dagelijkse basis te worstelen met hetgeen voor ‘de buitenwereld’ zo gewoon is.

In Nederland zijn er tienduizenden mensen voor wie de maatschappij net iets te snel gaat. Aan de buitenkant is niet te zien dat er iets met ze aan de hand is en juist daarom is meekomen met het alledaagse leven moeilijk. In Net ff anders volgen we Mitchell, Sander, Sanne, Shanice, Veerle en Vincent. Ze gaan alle zes aan de slag met dingen die door hun beperking tot nu toe niet lukken. Marlijn kijkt niet alleen mee, maar helpt ze ook op weg in deze voor hen zo belangrijke ontwikkeling.

Elke aflevering staat één persoon centraal. Met zijn zessen gaan ze aan de slag om te zorgen dat iedereen zijn/haar ontwikkeling doormaakt. Ze zijn een hechte vriendengroep geworden, want ze delen iets belangrijk. Ze zijn Net ff anders.

Eén van de kandidaten is Sanne (21). Ze wil heel graag op zichzelf wonen en zou dat op veel fronten ook al kunnen. Het enige dat voor Sanne nog écht heel moeilijk is, is omgaan met geld. Ze weet wat ze wel en niet kan kopen, maar vindt het lastig om de waarde van geld in te schatten. Sanne volgt daarom een training ‘Bewust met Geld’ bij MEE Friesland.

Presentatrice Marlijn Weerdenburg: “Het is bijzonder om van zo dichtbij mee te mogen maken wat een lichte verstandelijke beperking precies is. Op het eerste gezicht viel mij weinig op maar hoe dichterbij ik mocht komen, hoe beter ik begreep hoe frustrerend onze snelle wereld is voor een lichte verstandelijk beperkte. Ik ben er trots op dat ik dit samen met hun voor een groter publiek inzichtelijk heb mogen maken.”

Mediadirecteur KRO-NCRV Jochem de Jong: ”Ik heb veel respect voor het doorzettingsvermogen van deze zes jonge mensen die we hier volgen. Ze moeten langs een route vol overwinningsmomenten met helaas ook de nodige teleurstellingen. En wat kunnen we veel van ze leren. Deze prachtige serie geeft een mooie inkijk in het leven van deze krachtige mensen.”

Net ff anders, dinsdag 7 januari, 6 afleveringen om 21.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

Terug naar nieuws

Meer nieuws of op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief
Naar boven