Kinderwens/zwanger en een (verstandelijke) beperking

Onze MEE consulenten respecteren de kinderwens, staan naast de cliënt en ondersteunen de cliënt en partner bij het maken van weloverwogen keuzes

pexels-leah-kelley-618923

MEE krijgt regelmatig te maken met mensen met een (verstandelijke) beperking die vragen hebben op het gebied van kinderwens, zwangerschap en ouderschap. MEE respecteert een kinderwens van mensen met een (verstandelijke) beperking. De MEE consulent staat naast de cliënt en ondersteunt de cliënt en partner (indien mogelijk) bij het maken van weloverwogen keuzes. Samen met cliënten en hun familie en vrienden kijkt MEE naar de mogelijkheden. Daarbij houdt de MEE consulent ook rekening met de beperkingen. Er wordt door middel van o.a. gesprekken bewustzijn gecreëerd over kinderwens en toekomstwens.

Ook wanneer er een kindje op komst is, kan een MEE consulent een aanstaande moeder (en vader) ondersteunen. De MEE consulent bespreekt met aanstaande ouders wat zij kunnen verwachten bij het krijgen van een kindje. Samen wordt er onderzocht of aanstaande ouders klaar zijn voor de komst van het kindje. Daarnaast wordt er meegekeken in eventuele zorgen vanuit betrokken (professioneel) netwerk en kan MEE ondersteunen in het toeleiden naar aanvullende ondersteuning.

De consulent van MEE zorgt ervoor dat er goed contact blijft met aanstaande ouders. Zij kunnen mee met de aanstaande ouders naar gesprekken en extra uitleg geven over de informatie die wordt ontvangen. Daarbij wordt het sociale netwerk van aanstaande ouders (indien mogelijk) betrokken. De MEE consulent werkt veel samen met onder andere verloskundige praktijken, zorginstanties, POP poli’s, huisartsen en GGD/ VGGM.

Organisaties betrokken bij een cliënt met een (verstandelijke) beperking met een kinderwens of zorgelijke zwangerschap kunnen ook contact opnemen met MEE. De MEE consulent kan coaching en advies bieden rondom dit thema aan professionals. Daarnaast is er een deskundigheidsbevordering ontwikkeld, LVB en Zwanger, voor professionals.

De MEE consulent gebruikt diverse methodieken, bijvoorbeeld de Kinderwens Koffer. Deze koffer bevat diverse materialen om kinderwens en ouderschap van mensen met een (verstandelijke) beperking te bespreken. Onder andere een stellingenspel, wensenkwartet, oefenmateriaal, zwangerschapsboek en vragen die bewustzijn rondom het krijgen van een kindje creëren.

Voor wie?
Cliënten met een (verstandelijke) beperking met een kinderwens of zwangerschap.
Netwerk of professionals die vragen hebben over een situatie waar een kinderwens speelt of (zorgen zijn over) een zwangerschap.

Wat doet MEE?
We praten met de cliënt over hun vragen rondom kinderwens of zwangerschap. Daarnaast kunnen we de ondersteuningsmogelijkheden van het netwerk onderzoeken. Indien nodig leiden we toe naar passende (langdurige) hulp/ ondersteuning.
Ook geven we coachings- en adviesgesprekken aan professionals. En geven wij de deskundigheidsbevordering LVB en Zwanger.

Wat kost het?
De meeste gemeentes in onze regio kopen deze expertdienst bij MEE in.

Meer informatie?
Regio Nijmegen/ Arnhem:
Sarah Boschma
Telefoonnummer: 06 21492453
Mail: s.boschma@meegeldersepoort.nl

Regio Rivierenland:
Wilma van Luunen en Arthur Beuns
Telefoonnummer: 0610010285 – 06-22509709
Mail: w.vluunen@meegeldersepoort.nla.beuns@meegeldersepoort.nl

Naar boven