Online ProkkelParelParade: opening Prokkelweek 2021

  • Wanneer 04-06-2021 t/m 12-06-2021
  • Waar online

Vrijdag 4 juni om 16.00 uur opent minister Tamara van Ark (VWS) de Prokkelweek van 2021. Zij is daarvoor online te gast tijdens de ProkkelParelParade. Een online talkshow waar Ellis Jongerius (ervaringsdeskundige) en Marian Geling (Prokkelprojectleider) in gesprek gaan met allerlei gasten over hun Prokkelactiviteiten.

Zo vertellen Erin en Evert wat ze zo leuk vinden aan het Prokkel-Ommetje. En vertellen cliënten, begeleiders en medewerkers van ’s Heeren Loo wat Prokkelen hen heeft gebracht. Ook gaan ze in gesprek met Ad en Martien, de bedenkers én organisatoren van de PeelProkkel. Hoe mooi het is dat wethouders uit de Peelgemeenten – door te Prokkelen – veel meer oog hebben gekregen voor het welzijn van hun inwoners met een verstandelijke beperking. En dat zij ook regelmatig met elkaar optrekken.

Natuurlijk is er ook aandacht voor de Prokkelweek zelf. Dit jaar van maandag 7 tot en met zaterdag 12 juni.

Online BeleidsProkkels bij en met de overheid
Mensen met een verstandelijke beperking denken en praten mee over het beleid dat overheidsorganisaties maken. Deelnemers stellen vragen en geven vanuit hun hun eigen ervaringen input aan beleidsmedewerkers, zodat zij in de toekomst beter beleid kunnen maken voor deze doelgroep. Met medewerking van de ministeries van BZK, EZK, OCW, SZW en VWS. Daarnaast doet ook de Nationale ombudsman, SVG en UWV actief mee. Bijzonder is de BeleidsProkkel met de VNG. Onder de noemer ‘Iedereen doet mee in de gemeente’ gaan zo’n 40 duo’s daarover met elkaar in gesprek.

Landelijk projectleider Marian Geling: “Het is mooi om te zien dat bij het maken van beleid de mensen om wie het gaat, er zelf steeds meer bij betrokken worden. Dat zorgt voor een beter beleid én het doet ook wat met de mensen zelf. Ze worden zelfverzekerder, kunnen en durven beter aan te geven wat ze nodig hebben. En wethouders en beleidsmakers geven op hun beurt aan dat zij heel erg blij zijn met de openheid van hun inwoners met een verstandelijke beperking. Het geeft hen meer inzicht hoe je op een prettige manier rekening kunt houden met belangen én wensen van hun inwoners”.

Naast de meer serieuze onderwerpen is er ook aandacht voor menselijk contact en bewegen.

Prokkel-ommetje
Wandelen, samen of alleen. Het Prokkel-ommetje helpt daarbij. Al bijna 200 mensen hebben de app Ommetje gedownload, wandelen mee in het team Prokkel-ommetje en dagen hiermee zichzelf, collega’s en/of cliënten uit gezond bezig te zijn. Om het nog wat leuker te maken verloot Stichting Prokkel elke maandag prijzen onder de actieve wandelaars.

Ook staat het Prokkel-ommetje op het vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. Binnen een week meldden via dit platform al tientallen vrijwilligers zich aan. Stichting Prokkel matcht hen met een wandelmaatje met een verstandelijke beperking, zodat zij samen een ommetje kunnen lopen. Een bijzondere manier om kennis te maken met elkaar én elkaars leefwerelden.

Mega Prokkel Bingo
Donderdagavond 10 juni tussen 18.30 en 21.00 uur is er een grote landelijke online bingo in samenwerking met zorgorganisatie De Zijlen (partner van stichting Prokkel). Vanuit het hele land meldden woongroepen, dagbestedingslocaties en overige geïnteresseerden zich aan, er zijn maar liefst 500 kaarten verkocht. Er zijn leuke prijzen te winnen, aangeboden door stichting Prokkel en enkele van haar partners: Cordaan, De Trans en UWV.

Alle activiteiten op Prokkel.nl
Een overzicht van alle Prokkelactiviteiten is hier te bekijken.

Terug naar agenda
Naar boven